Sunday, March 22, 2009

Kronologi U.S Menjadi Tunggangan FED


The Federal Reserve


‘Krisis ekonomi’,satu pernyataan yang rancak diperbualkan, baik oleh orang awam apatah lagi pakar-pakar ekonomi. Ada yang arif dalam selok belok punca krisis ekonomi ini melanda, ada pula yang hanya merasai kesannya. Hal ini banyak dijelaskan di dalam akhbar-akhbar tabloid, laman-laman web dan blog. Maka penulis merasakan tidak releven untuk membincangkan apa itu krisis ekonomi. Cuma apa yang ingin penulis kongsikan dalam artikel kali ini ialah berkenaan konspirasi Zionis yang berada di sebalik tabir pengurusan negara Amerika. Strategi mencengkam dari sisi ekonomi memang merupakan salah satu agenda mereka (Zionis) seperti apa yang dibongkarkan dalam kertas kerja Prof. Richard Claproth berjudul “U.S Government Bankruptcy Proceedings”. Merasakan ianya menarik untuk dikongsikan bersama, penulis simpulkan antara maklumat yang dikeutarakan adalah berdasarkan kronologi di bawah:-
1913
Mata wang Amerika diperbuat daripada logam asli yang digelar sebagai ‘wang asli’. Walaubagaimanapun apabila bank-bank di Amerika tidak dapat menghasilkan mata wang akibat kekurangan emas (Hal ini adalah kerana setiap wang yang dicipta ketika itu mesti bersandarkan kepada emas) dan hasilnya adalah terjadi kekurangan mata wang di pasaran. Bertitik tolak daripada perstiwa ini The Federal Reserve Bank of New York atau kini lebih dikenali sebagai The Federal Reserve (FED) ditubuhkan.

FED kemudiannya menjual stok yang mereka miliki bernilai US$ 450 juta melalui beberapa bank ternama dunia seperti Rothschild Bank of London, Rothschild Bank of Berlin, Warburg Bank of Hamrburg, Warburg Bank of Amsterdam, Lehman & Brother of New York, Israel Moses Seif Bank of Italy dan sebagainya.

Bank-bank yang ternama ini mempunyai simpanan emas yang besar maka mereka mampu mengeluarkan mata wang yang dikenali sebagai ‘Federal Reserve Notes’. Kekuasaan FED selaku Bank Negara semakin berleluasa apabila pemerintahan ketika itu mencipta cukai pendapatan (income-tax) untuk dikumpulkan oleh FED hasil daripada rakyat Amerika .

1929
FED menukarkan wang kertas yang bersandar kepada nilai emas dengan wang rasmi (fiat money) apabila wang kertas yang bersandar kepada nilai emas itu dilupuskan daripada edaran di pasaran. Sebelum berakhirnya tahun 1929, ekonomi Amerika menghadapi malapetaka yang dikenali sebagai ‘The Great Depression’.

1932
Presiden Franklin D. Roosevelt yang Berjaya mengalahkan Presiden Hoover pada tahun ini melakukan rombakan dalam sistem pemerintahannya yang mana beliau menganggap Amerika seolah-olah sebagai satu perusahaan. Walaubagaimanapun, perusahaan ini mengalami muflis teruk dalam erti kata lain menyebabkan Amerika berhutang kepada FED, hal ini adalah kerana bunga yang terpaksa dibayar oleh Amerika adalah terlalu tinggi. Akibatnya FED menguasai keseluruhan Amerika termasuk warganegara dan assetnya oleh bank-bank yang merupakan pemilik FED.

Penyalah gunaan kuasa kelihatan semakin berleluasa apabila tuntutan terhadap Dewan Federal Reserve dilakukan di dalam Parlimen, antara yang tertuduh adalah agen-agen dari FED dan beberapa orang pengurus dari Jabatan Kewangan Amerika. Tuduhan yang dahsyat ini melibatkan penyelewengan sebanyak lebih US$80 Billion selama lima tahun yang membawa kepada jumlah sehingga US$400 Billion.

1934
Presiden Franklin D. Roosevelt membuat keputusan dengan mengarahkan kesemua bank di Amerika ditutup selama seminggu dan menarik emas dan wang kertas yang disandarkan kepada emas di dalam pasaran. Beliau kemudiannya menggantikan mata wang yang bersandarkan kepada emas itu kepada wang yang dicetak oleh FED.

Masih wujud masyarakat yang menyimpan emas kerana berkepercayaan bahawa emas mempunyai nilai yang tersendiri, akan tetapi Roosevelt pula mengeluarkan arahan bahawa setiap warga negar dilarang memliki emas. Ketakutan yang ditanam dalam minda warganegara Amerika bahawa menyimpan emas adalah menjadi kesalahan menyebabkan mereka berbondong-bondong menukar emas mereka kepada bon-bon yang kerajaan tawarkan. Inilah sejarah perompakan emas terbesar dunia yang pernah berlaku dalam sejarah umat manusia.

1963
Presiden Kennedy yang memegang tampuk pimpinan Amerika memerintahkan Jabatan Kewangan Amerika agar mencetak wang logam. Hal ini secara lansung menyebabkan kekuasaan FED berkurangan. Ironinya selepas lima bulan perintah tersebut dikeluarkan, Presiden Kennedy mati dibunuh.

Presiden Johnson yang menggantikan Presiden Kennedy menarik semula perintah yang dikeluarkan Presiden Kennedy dan Jabatan Kewangan Amerika diarahkan supaya menghentikan pencetakan wang logam serta pengedarannya di dalam pasaran.

1971
Perang Vietnam menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Richrad Nixon hampir muflis. Hal ini berlaku kerana masalah defisit imbangan pembayaran yang berterusan. Sikap licik Amerika Syarikat dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas bagi mengelakkan keruntuhan nilai Dolar Amerika yang berterusan.

Selepas 15 Ogos 1971, Dolar Amerika tidak lagi bersandarkan kepada emas. Sejak itu, nilai dolar ditentukan oleh kuasa pemintaan dan penawaran pasaran tukaran asing. Kesannya,semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat yang bernilai sifar. Maka wujud kebebasan mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. Tindakan Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas (Gold Standard).

1987
Presiden Ronald Reagan merancang untuk memperbaiki pemerintahan Amerika berdasarkan aturan konstitusi akan tetapi beliau gagal melaksanakannya kerana tidak mendapat sokongan daripada pejabat-pejabat pemerintahan Amerika yang lain.

1993
James Traficant dalam pidatonya yang terkenal di dalam Parlimen mengutuk sistem yang diguna pakai oleh FED dengan lantang. Beliau malah menyatakan FED sebagai penipuan besar-besaran. Dan beliau tidak lama selepas itu dengan tiba-tibanya dituduh atas tuduhan rasuah yang akhirnya menyebabkan beliau dihukum bersalah sembilan tahun kemudian walaupun beliau menganggap kesemua saksi yang tampil member keterangan dipaksa untuk berbohong.

Kesimpulannya, siapa sangka konspirasi yang bermula dari Pulau Dajjal (Pulau Jekkly) yang menghimpunkan tujuh orang ternama ini akhirnya berjaya menjadikan Amerika Syarikat sebagai kuda tunggangan kepentingan Zionis Antarabangsa dari sisi yang paling penting yakni ekonomi. Atas dasar itu, penulis berpandangan krisis ekonomi dunia yang berlaku pada saat ini tidak lain tidak bermulanya daripada konspirasi yang berencana.


Bak kata Henry Ford dalam karya beliau yang terkenal, The International Jews :

“Barangkali ada baiknya untuk rakyat Amerika pada umumnya tidak mengetahui asal usul mata wang, hal ini adalah kerana jika mereka mengetahuinya, saya yakin pagi esok akan timbulnya Revolusi!”Wallahu’allam.
Artikel lain yang berkaitan:-

Ibn Yusof
22 March 2009 / 25 Rabiul Awwal 1430
5.38 p.m
www.ibnyusof.blogspot.com

No comments: