Wednesday, July 16, 2008

Saiful Bukhary And Malaysia Economic Crisis

“Dah pilih tajuk term paper?” soal Yusof kepadaku. Kami berempat, aku, Yusof, Sofi, dan Ikhwan baru sahaja selesai menghadiri mass gathering EAP berjumpa di meja café untuk sarapan pagi.

“Dah, semalam baru bentang tajuk term paper, tapi kene reject.” keluh aku spontan.

“Ha? Kene reject? Dalam kelas tutorial? Kau bawak topik apa?” Sofi terkejut.

“Ceni ceritanya, lecturer bagi lima guideline untuk pilih topik, your topic must be interesting, relevent to your kuliyyah, current issues, controversial and worth argue. So aku ingat nak bawa topik yang boleh bagi manfaat pada semua dalam kelas lah since kelas EAP ni ada yang budak Engineering, Architecture, BEN, macam-macam la, so aku dengan Azlan pilih la topik ‘Islamic Banks are more expensive than Conventional Banks’.Topik ni memang la biasa bagi budak-budak econs (ekonomi) tapi at least bile present aku ingat boleh la bagi input baru pada budak-budak course lain.” Luah aku panjang lebar.

Tajuk itu telahpun diulas UZAR dan Dr. Asyraf Wajdi di dalam kelas Islamic Banking Finance tidak lama dahulu. Jika digabungkan dua perspektif tokoh ini di dalam term paper tersebut pasti ianya dapat memberi satu persepsi baru terhadap salah faham yang berlaku dalam masyarakat kini. Terutama apabila lecturer di dalam kelas itu sendiri menyatakan tajuk itu telah sedia maklum apabila caj yang dikenakan di perbankan Islam kepada beliau adalah lebih mahal daripada konvensional bank. Cuma sahaja jika dapat dijelaskan dari sudut mengapa ianya di caj sebegitu tinggi dan adakah ianya berbaloi dan adil bagi pelanggan sudah tentu mereka akan sedar tentang situasi sebenar.

Ikhwan hanya mampu mengangguk. Dia tidak hadir kelas semalam menyebabkan hanya aku dan Azlan sahaja pelajar econs dalam kelas tersebut.

“Habis tu kenapa kene reject topik kau pulak?” Sofi kehairanan.

“Sebab respon kelas kata topik tu tak interesting dan tak controversial.” kataku sinis.

“Oh...tak interesting ke topik tu?” kata Sofi dan Yusof serentak, raut muka mereka menduga.

“Even masa group binding, brainstroming, dalam group masa berbincang tu ada budak BEN terkejut dengan topik yang aku pilih ni, dia kata 'Eh ye ke?' aku just jawab, 'Ha! Sebab tu la aku pilih topik ni, supaya at least kita boleh bedah bagitau orang ramai betul ke pernyataan ni, then if for the sake of argument memang betul pun, worth atau tak terus sokong Islamic Banks kat Malaysia ni'.” cerita aku panjang lebar.

“Kenapa tak interesting pulak topik ni? Interesting atau tak topik ni benda yang subjektif, mungkin pada kita yang background ekonomi ni rasa benda ni controversial tetapi pada budak-budak yang course lain rasa benda ni mungkin biasa je.” kata Yusof ringkas.

Aku hanya mampu tersenyum sinis, itulah apa yang aku fikirkan apabila topik tersebut dikritik oleh rakan sekelas dari jurusan lain.

“Tu la pasal, ada budak perempuan pilih tentang Smart Tunnel sebab dia jurusan Engineering. Pada aku dengan Azlan, kami memang tak nampak topik tu interesting pun, malah budak BEN sebelah aku cakap watpe nak bahas isu Smart Tunnel ni lagi, benda kerajaan dah buat dan dah siap pun. Tapi pada persepsi budak jurusan Engineering mungkin benda ni suatu perkara yang menarik untuk dibahaskan. Begitu jugak dengan topik yang aku pilih.”nadaku meninggi.

“Aku ingat nak buat topik sama dengan assignment subjek Issues in Islamic Economics lah.” jelas Yusof.

“Haha aku pun pikir benda yang sama jugak, sekali harung 2 subjek satu assignment yang sama, aku adjust topik dia jadi ‘Positive Discrimination and Affirmative Action from Islamic Perspective’. Tapi masalahnya kelas aku apa pun tak tahu, confirm tertanya-tanya apa benda Positive discrimination tu? apa benda Affirmative action tu? Then bila diorang tak tahu maka diorang akan judge terus benda ni tak controversial dan tak interesting la.Haha” tersenyum lebar semua mendengar lawak sinisku.

“Kalau macam tu kau kene cari satu topik yang semua orang tahu dan rasa controversial la.” Jawab Sofi ringkas.

“A’ah, aku nak buat term paper pasal ‘Saiful Bukhary And Malaysia Economic Crisis’ lah.ok?” jawab aku spontan, sengaja aku melawak.

“Ha?! Ko biar betul.” terkejut Sofi dengan pernyataanku. Yusof dan Ikhwan dah berdekah.

“Dah tu, nak sangat controversial, boleh je kalau nak buat.” aku melihat tepat ke arah mata Sofi yang berkerut. Apa kaitan Saiful Bukhary dengan krisis ekonomi? Barangkali itu yang dia fikirkan.

“Apa kaitan Saiful Bukhary dengan krisis ekonomi?” soal Sofi kehairanan.Tekaanku mengena.

“Cari titik persamaan antara dua persoalan ni, kes Saiful Bukhary kita boleh kaitkan dengan Malaysia's political instability sekarang ni, so when politik Malaysia tak stabil. Dah tentu it will affect Malaysia’s economy. So what is the affect towards foreign investor? Apatah lagi sekarang ni tengah inflasi, it will definitely relates to interest rate, increase in interest rate will then affect basic landing rate (BLR), BLR yang naik akan affect pulak mereka yang terlibat dengan pinjaman dari bank. Majoriti yang membuat pinjaman akan reduce consumption, kalau dulu makan 3 kali sehari mungkin ada yang mula fikir nak diet dan minum air kosong je. See how it relates to us?” terangku ringkas.

Bagi yang tidak terikat dengan cengkaman riba ini juga terkena tempias krisi ekonomi ini apabila harga minyak yang meningkat menyebabkan semua barang naik. Jika dulu nasi dengan ayam di kolej RM2.40, kini dah jadi RM3.00. 'See how it relates to us?'

Bercerita memang senang, pada masa yang sama teringat aku luahan Prof. Ataulhaq yang mengajar aku subjek Malaysia Economy, beliau mengambil subjek Political Science semata-mata untuk memantapkan buku karangan beliau bertajuk Political Economy and Development yang mana buku tersebut membandingkan political economy antara dua negara yang mempunyai latar belakang yang hampir sama.

“Huh…kalau kau boleh buat topik ni memang mantap la.Huhu” Sofi mengangguk menunjukkan tanda faham, tersengih beliau memikirkan topik tersebut.

“Itupun if ada budak dalam kelas tu yang rasa tajuk ni interesting lah..Hehe” kata aku.

“Tapi aku rasa topik Saiful Bukhary and ‘Smart Tunnel’ kalau dapat dikaitkan mungkin lebih interesting dan controversial.” kedengaran satu suara dari belakang kami.

Kami berdekah hingga riuh café econs mendengar lawak tersebut. If you know what the joke really mean?

Ibn Yusof
13 July 2008 / 9 Rajab 1429
4.27 p.m
www.ibnyusof.blogspot.com

No comments: