Thursday, November 20, 2008

'Wasiat Terakhir'

Kitab-kitab percuma yang digunakan sepanjang daurah

Ulangtahun kelahiran saya sejak tiga tahun lepas ‘disambut’ dengan kuliah-kuliah ilmu di Dewan Institut Al-Qayyim (IQ),Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Daurah tahunan selalunya diadakan waktu cuti semester berlansung. Akan tetapi tahun ini sedikit berbeza apabila waktu daurah dijangkakan selepas Hari Raya Aidiladha dan lokasi program daurah kali ini juga bukannya di Pinang. Jika selalunya setahun sekali kami berkunjung ke sana, cuti semester lepas saya telahpun berkampung di IQ. Daurah Ilmiyyah anjuran Jabatan Mufti Negeri Perlis selama hampir sebulan pada akhir Jun hingga ke pertengahan Julai merangkumi silibus pelajaran yang padat. Kehadiran Syeikh Khalid Soleh al Salamah selaku penasihat daurah ilmiyyah ini dengan amanatnya ‘menghangatkan’ lagi suasana pembelajaran.

Para peserta yang terlibat dari pelbagai lapisan umur baik daripada mereka yang seusia Pak Cik Ghani yang kelihatan 60an sehinggalah adik-adik kecil dari sekolah pondok di Kelantan yakni anak-anak murid Ustaz Abdul Basit yang belasan tahun. Hanya 4 orang pelajar UIA yang terlibat sama dan saya merupakan salah seorang yang diberi pelung untuk mengikuti daurah ini. Masa sepanjang daurah ini kami manfaatkan sebaik mungkin, hatta waktu rehat di antara sesi kuliah Ustaz Muzakkir tidak melepaskan peluang untuk mengajar kami semua ilmu harfiyyah yang merupakan bidang kepakarannya.

Daurah ini dijangka berakhir pada 12 Julai, akan tetapi ia telahpun menjangkaui tarikh permulaan semester baru bagi para pelajar UIA. Saya juga terpaksa pulang awal atas sebab-sebab tertentu. Ustaz Kadir ketika itu menyatakan pemergian seorang demi seorang dari daurah ini barangkali akan menyebabkan para pelajar yang lain berasa kurang motivasi untuk sesi seterusnya, hal ini sepertimana ketika beliau di sekolah agama berasrama tatkala para pelajar masing-masing pulang ke kampung halaman masing-masing dan mereka yang tinggal rasa hilang fokus.

Tatkala mendengar penjelasan Ustaz Fadhil berkenaan Usul Tafsir

Malam itu tiket saya dijadualkan pada pukul 10 lebih, selepas mengimami solat isya’ saya meminta slot tazkirah selepas itu diberikan kepada saya agar dapat saya sampaikan sedikit ‘wasiat terakhir’ sebelum berangkat pulang. Setelah berminggu-minggu bersama rakan-rakan yang lain sememangnya hati ini rasa berat untuk pergi. Memandang tepat kesemua wajah di hadapan saya ketika itu, saya pun memulakan bicara.

“(Khutbatul Hajah)…InsyaAllah, seperti yang kalian sedia maklum, saya terpaksa pulang awal (selepas ini) akibat semester UIA yang akan mula tidak lama lagi. Ini menyebabkan saya tidak dapat turut sama dalam sesi terakhir yang akan para ustaz bentangkan yakni berkenaan kitab fiqh muamalat. Pada pandangan saya sesi ini tidak kurang juga pentingnya seperti mana sesi-sesi sebelum ini yang telah kita pelajari. InsyaAllah di hadapan saya ketika ini satu hari nanti barangkali akan menjadi para ustaz, golongan agamawan, yang menjadi rujukan masyarakat dalam hal-hal agama.
Maka nasihat saya, jadilah ustaz secara keseluruhannya seperti mana tuntutan Islam supaya kita beramal dengannya secara keseluruhan. Jangan jadi seperti kes baru-baru ini apabila seorang Imam besar di salah sebuah masjid didakwa tertipu dengan skim cepat kaya. InsyaAllah dalam mempelajari kitab fiqh muamalat ini nanti mungkin anda semua akan didedahkan dengan bab kontrak, wakalah, kafalah dan sebagainya. Sekurang-kurang tidak kira apa latar belakang atau pengkhususan anda semua, jangan lupa bahawa rutin seharian anda tidak terlepas daripada bab-bab muamalat.”

Tatkala itu semua lirikan mata memandang tepat ke arah saya. Seperti ada bisikan suara yang katakan inginkan lagi dan lagi.Maka sayapun menyambung bicara.

“Kelak, jika anda semua telah dewasa dan bergelar ustaz, pasti ada yang akan membeli kereta, rumah dan sebagainya. Maka jangan sekali-kali melibatkan diri dalam riba’ yang telah jelas keharamannya. Alternatifnya yakni perbankan Islam telah wujud sekian lama untuk umat Islam lari dari riba’ yang diguna pakai oleh bank-bank konvensional.
Selaku pelajar ekonomi Islam yang juga mempelajari sedikit sebanyak berkenaan perbankan Islam, saya tidak menafikan wujud isu-isu syariah di sebalik produk-produk perbankan Islam, akan tetapi ianya jauh lebih baik daripada kita bergelumang dengan riba’ yang telah jelas keharamannya dan hanya mereka yang yakin boleh menang dalam peperangan berhadapan dengan Allah dan RasulNya sahaja yang berani mencabar hukum ini.

Atas sebab itu saya menasihati rakan-rakan sekalian supaya jadilah Ustaz secara keseluruhannya, jangan menjadi ustaz rujukan dalam aqidah, akan tetapi teruk dalam hal-hal muamalat. Ataupun jadi ustaz rujukan dalam hal-hal muamalat akan tetapi terseleweng dalam hal-hal aqidah. Islam mendambakan para ilmuan yang menyeluruh.Wallahu’allam.”

Saya bingkas dari sejadah imam dan terus berlalu ke bahagian belakang tempat beg-beg saya tersusun. Saya melihat Huzifah dan Raden,pelajar Madinah yang turut serta dalam daurah itu masih tidak berganjak. Terbeliak biji mata Huzaifah, seakan tersentak dengan penangan mesej yang disampaikan. Syah pelajar IKIP dalam jurusan ekonomi,syariah dan perbankan Islam menghampiri saya bertanyakan nombor telefon. Beliau menyatakan hasratnya untuk bertukar-tukar pandangan dengan saya kelak. Saya hanya mampu tersenyum. Puas! Segala apa yang terbuku di hati saya telah saya luahkan. Diharap ianya dapat memberi manfaat buat rakan-rakan yang masih setia menunggu sehingga selesai daurah.

Wallahu’llam.

Ibn Yusof
20 November 2008 / 22 Zulkaedah 1429
4.57 p.m
www.ibnyusof.blogspot.com

Tuesday, November 18, 2008

Diari Semester 1 (2008/2009)

Penat tapi puas! Memang perkataan yang sesuai untuk saya gambarkan kehidupan sepanjang semester 1 bagi tahun 2008/2009 di UIA ini. Jika dahulu (tahun lepas) saya kongsikan pengalaman sepanjang semester 1 bagi tahun 2007/2008, semester ini semestinya memberi ilmu dan pengalaman baru sepanjang tenure kali ini. Di mana pula hilangnya diari Semester 2 bagi tahun 2007/2008? Ya. Saya tidak mencatatkan apa-apa di blog ini atas sangkaan saya untuk tidak mensaratkan blog ini dengan cerita peribadi seperti kebanyakan blog-blog lain di alam maya ini. Akan tetapi sangkaan saya ternyata meleset kerana ‘cerita peribadi’ ini jika disulami dengan ilmu dan pengetahuan untuk dikongsikan bersama para pembaca, ianya diharap dapat memberi manfaat kepada para pembaca sekalian.


Ada apa dengan semester kali ini? Seperti semester-semester sebelum ini, saya aktif dalam menyertai program-program bertaraf antarabangsa sehinggalah program ‘kecil-kecilan’. Minggu awal semester lagi telah sibuk dengan program Entrepreneur Festival 2008 atau lebih dikenali sebagai E-Fest 08. Selaku penyelaras program bagi 9 sub-program kali ini, ternyata ianya satu tugas yang mencabar. Hatta tugas selaku penyelaras program ini pernah saya sandang dalam pelbagai program bertaraf antarabangsa, setiap program mempunyai keistimewaan dan cabaran yang tersendiri.


Teringat saya teori ‘Basuh Baju’ yang Abang Razak kongsikan bersama, samada kita mahu menggunakan teknik membasuh baju menggunakan tangan yakni secara manual, menggunakan mesin basuh atau hantar sahaja ke dobi. Selaku orang atasan maka ketiga-tiga teknik ini perlu diguna pakai pada orang, waktu dan kerja yang sesuai. Ada antara mereka yang tugasan mereka perlu dipantau setiap masa, maka teknik basuh baju menggunakan tangan yakni secara manual adalah amat sesuai supaya kita dapat memastikan kerja yang diberikan dapat diselesaikan seperti mana yang kita ingini, mungkin kadang-kala kita secara peribadi perlu menyelesaikan tugasan yang diberikan. Manakala bagi mereka kita yang dipercayai keperibadiannya dalam melaksanakan tugas, tugasan yang diberikan boleh dipantau seperti kita membasuh baju menggunakan mesin basuh, tidak perlu dipantau sentiasa, cukup sekadar pemantauan berkala bagi memastikan tugasan yang diberikan dilaksanakan seperti yang dikehendaki. Bagi mereka yang kita benar-benar yakin dapat melaksanakan tugasan sebaik mungkin, kita hanya perlu menunggu hasilnya, sama halnya seperti menghantar baju ke kedai dobi yang mana kita boleh jangka hasil akhirnya. Inilah teori yang saya gunakan dalam melaksanakan tugas selaku ketua penyelaras program.


Selepas program tersebut, semester ini banyak saya tumpukan pada subjek-subjek yang diambil, subject killer berdasarkan ucapan para pelajar senior ekonomi yakni Econometrics 1 dan Malaysian Economy menyebabkan saya kurang menerima tawaran-tawaran untuk menyertai program-program lain. Bagi saya cukup satu program besar dalam satu semester, Tetapi di bawah bimbingan Dr. Selamah dan Prof. Ataul Haq dalm kedua-dua subjek tersebut, ianya tidaklah sekiller yang digembar-gemburkan. Malah saya merasakan kedua-dua subjek ini adalah antara subjek yang saya minati kerana ia memainkan peranan yang penting untuk pergi lebih jauh dalam bidang ekonomi.


Selain itu, subjek Issues in Islamic Economics di bawah tunjuk ajar Prof. Aslam antara subjek yang paling saya minati. Ia merangkumi pelbagai aspek serta isu untuk dibahas serta dibincangkan. Ia mengubah persepsi para pelajar tentang apa itu ekonomi Islam, malahan artikel, journal, buku yang disarankan untuk pembacaan sepanjang semester juga banyak membantu melihat konteks ekonomi Islam dari sudut yang lebih global. Ternyata artikel, journal, buku adalah releven untuk dijadikan panduan kerana ianya membabitkan karya-karya yang bermutu dan tidak basi seperti tulisan-tulisan lain. Ia memberikan saya lebih idea untuk terus menulis dan berkongsi pada masa hadapan.


Dua subjek lain seperti English for Academic Purposes dan Maqasid Shariah agak saya pandang remeh sepanjang semester, mungkin disebabkan tiga subjek lain yang saya anggap lebih mancabar dan perlukan lebih perhatian. Akan tetapi dua subjek ini juga bayak membantu jika ingin menghasilkan apa-apa kertas kerja kelak. Ya, lima subjek sahaja untuk semester kali ini, selalunya setiap semester saya mengambil sehinggakan enam atau tujuh subjek. Ini berdasarkan jadual atau pelan study yang saya susun untuk memastikan empat subjek terakhir untuk semester hadapan dapat saya tumpu dan berusaha sebaik mungkin, saya tidak dapat menyorok keterujaan saya untuk empat subjek terakhir tersebut terutamanya bagi subjek Bank Management, Takaful and Re-Takaful dan Economics in Quran And Sunnah. Apapun subjek yang bakal saya hadapi untuk semester akhir kelak, tunjuk ajar Prof. Ataulhaq dan Prof. Aslam tidak dapat saya lupakan kerana subjek dan tunjuk ajar mereka saya rasa akan terkesan dalam tulisan-tulisan saya kelak.


Waktu peperiksaan dari 23 Oktober sehinggalah 11 November yang terlalu lama membuatkan saya tidak sabar untuk menekan keyboarb. Terlalu banyak yang ingin dikongsikan bersama para pembaca, insyaAllah lebih banyak artikel akan saya hasilkan sepanjang cuti ini. Cuma sahaja sejurus selepas habis peperiksaan saya terlibat dalam program Smart Solat bersama para ustaz selama dua hari dan kemudiannya pada hujung minggu yakni 15-16 November sekali lagi program nasional yang tidak kurang hebatnya.


Program kesemuanya berjalan dengan lancer Alhamdulillah, kini saya sedang sibuk menguruskan daurah musim cuti yang dijangkakan diadakan pada 12-14 disember. Cuma sahaja keadaan badan tidak berapa mengizinkan saya bergerak aktif. Artikel ini ditulis dalam keadaan suhu badan melonjak ke 39 darjah celcius dan denyutan nadi 115 pulse selepas dua hari terlantar di atas katil. Saya perlu update blog yang telah lama saya tinggalkan tidak berisi kerana jika saya hospitalize kelak (atas symptom denggi barangkali), ruang untuk menulis tidak semudah berada di rumah. Semoga Allah berikan kesihatan pada saya agar dapat saya untuk terus mengumpul bahan, membaca, dan menulis demi ummah.


Dari Abi Sa'id Al-Khudri dan Abu Hurairah radiallahu anhuma, keduanya pernah mendengar Rasulullah Shallallahu'alaihi Wa Sallam berkata:-

"Tidaklah seorang Mukmin ditimpa sakit, letih, demam, sedih hingga kekhawatiran yang mengusiknya, melainkan Allah mengampuni kesalahan-kesalahannya".

[Hadith diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari 7/148-149, Imam Muslim 16/130]


Ibn Yusof

19 November 2008 / 21 Zulkaedah 1429

12.53 a.m

www.ibnyusof.blogspot.com