Sunday, March 9, 2008

IMMEX: Di mana kau Passport? (Siri 2)Pagi itu (9 Februari 2008) aku baru sahaja mengiring VVIP dan Documentary Group dari RTM ke kenderaan yang akan membawa mereka ke airport. Aku menolong mereka check out dan memastikan mereka memasuki kenderaan yang telah disediakan. Kemudian timbul perasaan aneh bila terfikir tentang airprot,airport dan Malaysia, airport dan Malaysia .Aneh…apa kaitannya?

Ya,aku hanya sedar bahawa beg hitam yang dalamnya berisi passport ku tidak bersama-samaku sejak semalam. Aku berkejaran ke bilik, fikiran buntu dan perasaan cemas mula menyusup ke dalam diriku sehinggakan pilihan di antara lif dan tangga, aku sanggup memilih untuk berkejaran menaiki tangga ke tingkat 3 tempat bilikku terletak. Pagi sabtu yang mana semua peserta akan check out dari Hotel Ambacang dan bersedia untuk enjoy di Bukit Tinggi setelah 3 hari bertungkus –lumus menjayakan program, nasib aku pula berdepan dengan kehilangan passport. Jam menunjukkan pukul 7:00 pagi, bas dijangka akan bertolak pada pukul 8:00 pagi. Aku hanya mempunyai masa selama satu jam untuk mencari beg hitamku yang di dalamnya terdapat passportku!

Setelah digeledah bilik dan barang-barang aku, ternyata beg hitam itu masih tidak dijumpai. Hishamudin dan Fahmi tidak mampu menduga apa yang terjadi, setelah mereka melihat kelakuanku agak kalut baru mereka memberanikan diri bertanya. Aku hanya mampu berserah, jika passport masih tidak ditemui dalam masa beberapa minit, aku mungkin akan menyusahkan seluruh peserta IMMEX.

Semua peserta sedang enak menikmati sarapan mereka di Hotel, sarapan terakhir yang tidak dapat aku ikut serta. Sedang mereka menikmati sarapan pagi dan bergambar, aku masih lagi mencari cari di mana beg hitam tersebut. Akhirnya setelah semua menikmati sarapan dan berkumpul untuk check out, aku menghampiri pengarah program, Kak Dija dan memberitahu keadaan sebenar. Beliau agak terkejut, apatah lagi apabila aku tidak membawa sama fotokopi passport, yang aku ada hanyalah kad pengenalan sebagai bukti bahawa aku rakyat Malaysia. Jika kad pengenalan turut sama hilang, barangkali kesusahan yang bakal aku timpa lebih parah.

Ramai yang masih dalam suasana riang ketika itu, aku hanya mampu bertenang, aku tidak berniat mengganggu keriangan para peserta IMMEX yang bersemangat hendak ke Bukit Tinggi. Waktu bertolak tertangguh walupun para peserta kesemuanya telah menaiki bas, Pak Zam, tourist guide dan travel agent bertugas hari itu keresahan kerana bas sepatutnya bertolak setengah jam yang lepas. “Pak Zam, boleh gerak dulu lah, kami 3 orang tinggal sebab saya kehilangan passport.” Aku memberitahu Pak Zam, ternyata beliau terkejut dengan kenyataanku itu. Tapi apkan daya, perjalanan harus diteruskan.

Wajahku masih mampu tersenyum, melihat 2 bas yang memuatkan para peserta IMMEX bertolak pergi ke Bukit Tinggi. “Tolong suruh semua doakan akula ok,” amanatku kepada Hafizi sebelum dia menaiki bas. “Ok..ok,jangan risaulah, insyaAllah jumpa nanti.” Balasnya cuba menenangkan hatiku.

“Cis! Dah 5 hari aku tungkus-lumus keje, akhirnya time enjoy kat Bukit Tinggi tak dapat pergi gak!” aku pasti bisikan syaitan cuba menyuntik mindaku. Aku tersenyum. “Oh...Allah! Aku sesungguhnya redha dengan ujianmu ini, ia tidak lain bermaksud Engkau masih memberi perhatian terhadap hambaMu ini dengan memberiku ujian sedemikian”bisik hatiku lembut.

Dato’ Jamil, Dekan Kuliyyah masih sempat bersalaman denganku sebelum beliau menaiki kereta khas yang disediakan untuk para pensyarah dan menyusuli 2 bas di hadapan. Amanat beliau yang masihku ingat ialah “Yang pertamanya, kamu cari dulu di bilik-bilik yang kamu pergi semalam.” Aku tidak dapat lari dari perasaan yang amat bersalah pada ketika itu sambil bersalaman dengannya dan berkata “Maaflah Dato’, saya tak sangka jadi begini”. Aku masih mampu tersenyum waktu itu dan hatiku sebak apbila beliau hanya membalas “Oh..Takpe-takpe.Benda dah nak jadi”.

Selepas itu kami bertiga masuk semula ke lobi hotel, aku, Kak Dija dan Shuaib. “Kita cari dulu bilik-bilik yang ada kemudian kita okey.” kata Kak Dija. Kami meminta kad bilikku dan bilik 211, bilik Hafizi. Hanya 2 tempat ini tempat ku berehat semalamnya, aku berehat di bilik Hafizi sewaktu pukul 1:00pm semalam dan kembali makan di bilik pada pukul 3:00pm Aku yakin aku membawa bersamaku beg hitam itu pada ketika itu.

Usaha mencari sia-sia, Shuaib terduduk di atas tilam bilik kami, aku hanya mampu berdiri. Kami kemudian mencari di dewan seminar. “Saya dengar talk Syafii Antonio dari awal sampai habis petang tu.” jelasku menguatkan hujah. Habis satu per satu kerusi di dalam dewan seminar itu diangkat oleh pekerja hotel, lebih kurang 4 orang membantu kami mencari di dalam dewan seminar berhampiran lobi hotel tersebut.Setelah itu, kami ke tempat sarapan memandangkan aku masih tidak sarapan lagi.

Sudah pasti dalam keadaan seperti itu, seleraku telah hilang, aku cuba menelan juga makanan di hadapanku kerana rugi rasanya jika tidak mempergunakan kupon sarapan percuma bernilai 30000 rupiah yang diberi pihak hotel. Kami menunggu Iqbal dan Ammar datang, Iqbal merupakan Ketua Kelab Umno di Padang manakala Ammar ialah Ketua Pelajar Malaysia di Padang. Sepanjang program di Padang, mereka sudahpun banyak membantu kami. Kini bantuan mereka sekali lagi diperlukan.

“Beep...Beep!” telefon bimbitku menerima mesej. “Ezry, b strong ye..akak doakan Allah permudahkan semuanya k.” Tertera mesej tersebut di screen telefon bimbitku. Serta merta hatiku jadi sebak, aku yang tadinya berlagak akhirnya tidak dapat menahan realiti hati yang bergelora bagai dilambung ombak. Mataku bergening. Ah tidak, masakan aku menangis di hadapan Shuaib dan Kak Dija. “Beep..beep!” satu lagi mesej masuk, “Tabahkan ht dik, akak yakin kite akn blk Msia SAMA2!! Kite sume same2 bdoa..xlame lg kte jmpe k.bye..”.

Aku segera bangkit dari tempat dudukku, berpura-pura ingin mengambil lagi minuman jus yang masih berbaki, dalam pada itu aku tidak mampu menahan geningan air mata itu. Kemudian aku kembali semula, seperti mana gelas kecil itu dipenuhi dengan jus, seperti itu juga semangatku dalam menghadapi ujian Allah ini terisi. Aku masih mampu tersenyum.Ya, aku mesti tegar dalam menghadapi ujian-ujian dengan sabar ketika mendapat cubaan-cubaan dan bersyukur ketika mendapatkan keni'matan dan menerimanya dengan ketentuan Allah. Inilah prinsip keempat yang Syaikh Dr Sholeh bin Fauzan bin Abdullah Al-Fauzan gariskan dalam penutup kitab Min ‘Ushul ‘Aqidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

“Ada dua pilihan jer,satu, terbang pergi Jakarta sebab Embassy Malaysia kat sana, atau naik kete pergi Pekan Baru, pergi ke konsulat” Ammar memberiku pilihan, ketika itu otakku rasa seperti tidak dapat berfungsi sepenuhnya, aku hanya mampu memandang Kak dija dan Shuaib yang berada di hadapanku. “Yang mana korang suggestkan?” sola aku ringkas. “Ke Pekan Baru la rasanya, ambil masa lebih kurang 6 jam la. So if malam ahab bertolak kita boleh jumpa isnin pagi, so flight ticket kene beli baru la, mungkin hari Rabu pagi latest la boleh sampai Malaysia.” kata Iqbal.

6 jam?! Argh..aku sungguh tak sangka sampai begitu jauhnya. Aku akan berpisah dengan para peserta IMMEX yang lain, mereka berada di Bukit Tinggi dan aku ke Pekan Baru. Semakin bersalah melihat Kak Dija dan Shuaib yang menemaniku. Aku telah mengheret mereka sama dalam masalah yang aku timbulkan.Tidakkkkk….!

“Takpelah, korang pergi je enjoy kat Bukit Tinggi dulu, kesian korang datang jauh-jauh then tak dapat pergi Bukit Tinggi, Ahad malam kita jumpa kat sini (Padang) then bertolak pergi Pekan Baru.” jelas Iqbal sambil Ammar mengiakan sahaja apa yang Iqbal katakan. Aku faham benar situasinya, memang ada benar kata mereka. Konsulat hatta Immigrasi sudah tentu tutup kerana hari itu hari Sabtu, keduanya hanya kembali beroperasi pada hari Isnin. Oh…hatiku tiba-tiba terasa lega.

“Tapi sekarang ni memang kita kene buat report polis dulu la.ok” Ammar memandang tepat ke arahku. Tanpa membuang masa kami ke balai polis atau di Padang digelar Pol Tabes berhampiran. Dalam perjalanan Ammar memberitahu aku terpaksa menyediakan ‘wang upah’ sebanyak 50000 rupiah supaya laporan polis itu diproses dengan cepat atau jika tidak laporan itu akan seolah-olah dibiarkan memakan masa yang lama. Aku buntu. 50000 rupiah? ‘wang upah’? Upah atau dengan lebih tepat rasuah!

Syaikh Abdul Aziz bin Baz bila disoal tentang rasuah beliau menjawab bahawa rasuah dan perbuatan maksiat selainnya dapat melemahkan iman dan membuat Rabb Subhanahu wa Ta’ala murka serta menyebabkan syaitan mampu memperdayai seorang hamba untuk kemudian menjerumuskannya ke jurang maksiat-maksiat yang lain.Oleh karena itu, adalah wajib bagi setiap muslim dan muslimah untuk berhati-hati terhadap rasuah dan seluruh perbuatan maksiat.
[1]

Aku memasuki balai, menceritakan apa sebenarnya yang terjadi, seorang pemuda merekodkannya ke dalam komputer. Ah…teringat aku proses di Malaysia, telah beberapa kali aku pergi ke balai polis di Malaysia, aku sendiri yang menaip atau menulis laporan polis sebelum pergi berjumpa sarjan dan laporan yang ditulis itu dinilai semula. Di Padang, aku hanya menceritakan sahaja apa yang terjadi dan mereka tolong menaipkannya, ya mungkin barangkali kini di Malaysia juga begini. Sedang mereka membelek-belek kad pengenalanku dan bertanya untuk apa cip itu dan sebagainya. Muncul riak muka kagum melihat Mykad tersebut.

Pemuda yang menaip tadi menyerahkan kepadaku apa yang ditaipkannya tadi. Aku pun menghulurkan 10000 rupiah sebagai niat hibah kepadanya kerana terkenangkan peristiwa di Malaysia yang mana aku menaip laporan polisku sendiri ketika kemalangan tidak lama dahulu. Pemuda itu menolaknya, tidak mengapa katanya, tetapi aku memgang tangannya dan meletakkan wang itu alhamdulillah dengan niat hibah (hadiah), rukun hibah padaku sempurna apabila aku berperanan sebagai pemberi, penerima, wang sebagai hibah dan ekspresi melalui ucapanku.Wallhua’lam.

Selesai proses tersebut kami bertiga bersama supir (pemandu) kami Pak Idris makan tengah hari di KFC berhampiran Hotel Ambacang. Kami kemudian menyuruh Pak Idris mengejar 2 bas para peserta IMMEX. Kami ingin turut serta bersama mereka. Kami singgah di setiap tempat yang mereka singgah sebelumnya, agar tidak kempunan agaknya. Tetapi apa yang menyeronokkan hati dalam keadaan gundah-gulana itu kami sempat singgah di Malim Kundang dan Aur Kuning, dua kawasan yang tidak tersenarai dalam jadual perjalanan travel egent tersebut. Masa itu aku masih sempat membeli beberapa telekung dan beg untuk keluarga di Malaysia, ini kerana sepanjang di Padang aku hanya membeli kitab-kitab agama dan majalah-majalah sunnah sahaja. Dalam membeli belah aku masih mampu menyoal diriku apakah dapt ku bawa pulang ole-ole ini ke Malaysia?

Tiba di Bukit Tinggi ketika itu azan Asar telahpun berkumandang. Kami berhenti di sebuah masjid untuk jama’ ta’khir. Solat aku waktu itu rasa lain sekali, aku memanjangkan waktu sujud dan berdoa sepuas-puasnya atas kefahamanku terhadap sabda Nabi Shallahu’alaihi Wa Sallam:-


Dari Ibnu Abbas Radhiyallahu 'anhu bahwa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda."Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhlah berdoa sebab saat itu sangat tepat untuk dikabulkan". [Shahih Muslim, kitab Shalat bab Nahi An Qiratul Qur'an fi Ruku' wa Sujud 2/48]

Aku yang selama ini mengetuk pintu hipokrit dalam perjalanan kehidupan akhirnya tersungkur sujud mohon pertolongan Ilahi. Aku rasa dan hayati bait-bait kalamullah.


إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. [Al-Fatihah 1:5]

Kerdil rasanya diri ini.Ya!baru aku rasa hipokritnya aku bila tidak berhadapan dengan masalah, sekali diuji sedemikain rupa, kepadaNya jua aku mohon pertolongan. Jika tidak memperolehi passportku sebelum Ahad petang maka aku terpaksa berjumpa Ammar dan Iqbal di Padang semula sebelum berangkat ke Pekan Baru.Apa lagi yang boleh ku pohon selain keajaiban supaya passportku dijumpai sebelum Ahad petang.

Kami bertiga tiba di Hotel Nikita, Bukit Tinggi sebelum dua bas yang lain tiba,aku terus berjumpa dengan pengurus hotel terbabit dan menjadi tanggungjawabku skali lagi memastikan setiap peserta mendapat bilik mereka. Jika di Hotel Ambacang setipa bilik dihuni seramai 3 orang maka di sini setiap bilik dihuni hanya dua orang. Pengurusan jadi mudah apabila pihak kami telah memberikan list nama dan bilik yang akan dihuni para peserta kepada pihak hotel lebih awal.

Mereka semua tiba sebaik sahaja aku selesai berurusan dengan kaunter hotel tersebut, maka aku hanya memanggil nama salah seorang dari penghuni bilik dan menyerahkan kunci bilik mereka masing-masing. Mereka diarahkan supaya membawa barang-barang ke bilik masing-masing dan solat Maghrib kerana pada pukul 7.30pm (waktu Indonesia) kami dikehendaki berkumpul sekali lagi untuk makan malam di luar. Aku antara orang terakhir yang masuk bilik selepas memastikan semua peserta mendapat bilik masing-masing.Aku hanya masukkan beg-begku yang berada di dalam bas ke dalam bilik, kerana kesuntukan masa aku bercadang untuk jama’ ta’khir sahaja selepas pulang dari makan malam.

Di lobi hotel kelihatan Falin sedang duduk, aku menghampirinya. “Eh, dia ni boleh tersenyum lagi eh…” kata Falin, mimik mukanya kelihatan ganjil melihat ekspresiku. “Hehe habis tu takkan nak menangis, benda da jadi, redha jelah.” jawabku ringkas. “Kalau perempuan la kan, mesti dah nangis teresak-esak.” balas Falin dengan jujur. Ya, memang aku juga ingin menangis, aku juga ingin rasa sedih, aku juga ingin tunjuk apa yang aku rasa, tapi apa gunanya? Passport aku tetap tidak akan jatuh dari langit.
“Cene boleh calm je eh?” soal Falin kehairanan, nampak wajahnya berkerut. Aku membalas kerutan wajhnya dengan satu senyuman. “Allah berfirman:-

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَه

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. [Al-Baqarah 2:286]

Jelas dari ayat ni yang Allah kata Dia takkan uji hambaNya kalau Dia tahu hambaNya tak mampu nak hadapi, so maknanya setiap kita ni diuji sesuai dengan kemampuan kita dalam menghadapi ujian tu, tak gitu?” aku lontarkan semula soalannya tadi untuk membuat kita sama-sama berfikir. Ia hanya pandangan peribadi dan keimanku terhadap ayat itu,boleh jadi betul, boleh jadi salah. Falin hanya tersenyum, tanda faham barangkali.

Dalam pada menunggu semua peserta berkumpul, telefon bimbit Kak Dija berdering, beliau yang berada di sebelahku mengangkat telefon bimbitnya, dari gaya perbualan Kak Dija aku tahu yang Kak Dija sedang berbual samada dengan Ammar ataupun Iqbal. “Oh, ye ker…?Mamang macam tu lah prosedur dia.”Kak Dija melihat wajahku, hatiku rasa tidak tenteram. Selesai berbual Kak dija menghampiriku, dalam pada mencuri dengar perbualan telefon itu aku buat-buat berbual dengan Dr. Ugi Suharto, bekas pensyarahku.

“Ezry,Iqbal call tadi,dia kata dia dah aturkan meeting dengan konsulat kat Pekan Baru, tapi procedur untuk keluar dokumen tu memang ambik masa seminggu, so Ezry kene stay seminggu sampai dapat dokumen untuk keluar Indonesia dari konsulat la.” Kak Dija melihat mataku tepat, ingin melihat reaksiku barangkali. Jika dalam perbincangan sebelum ini aku dijangka pulang pada hari Rabu pagi, kini segala proses mengambil masa seminggu pula. Bak kata pepatah, seperti jatuh ditimpa tangga.

Dalam banyak-banyak perkara yang aku boleh fikirkan,aku tidak tahu mengapa apa yang terlintas dalam benakku hanyalah tentang peperiksaan Islamic Banking Finance pada hari Jumaat dan Fiqh For Economist 3 pada hari Isninnya. Jika aku dijangka balik pada hari Isnin minggu hadapan, aku mungkin akan berhadapan dengan tiga peperiksaan pertengahan semester dalam masa satu minggu kerana pada hari Rabu pula adalah make up exam untuk Public Finance.Argh….ya Allah.

“Ezry okey kan?”Kak Dija bertanya. “Hm…saya okey jer, mungkin boleh mintak kat Dato’ (Dekan Kuliah) tangguh exam la kan?hehe” aku cuba berjenaka, menjernihkan suasana atau dalam erti kata lain menyedapkan hatiku.

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ""Kami telah beriman"", sedang mereka tidak diuji lagi?" [ Al-ankabut 29:2]

Kesemua para peserta tidak diberitakan dengan perkara ini, semua berkumpul dan menaiki bas seperti biasa untuk makan malam. Kami bertiga masih menaiki kereta Avanza yang dipandu Pak Idris, dalam perjalanan telefon bimbit Kak Dija berdering sekali lagi. “Ah…apa lagi kali ini.” bisik hatiku. Tidak lama dalam perbualan itu Kak Dija bersuara sambil melihatku yang duduk di bahagian belakang bersama Shuaib. Dalam riak wajah senyumnya itu dia berkata “Ha,ye ke?Peserta tu tinggal di mana?” Wajahku berkerut melihat Kak Dija dengan satu perasaan, satu harapan. “Ezry!!” Kak Dija meninggikan suaranya.

Bersambung…………………………………………….

_________________________________________________________________
[1] Kitab Ad-Da’wah, Juz I ,hal 157 dari Fatwa Syaikh Ibn Baz

Sunday, March 2, 2008

IMMEX: Ekonomi Islam Tanpa Sempadan


“Cene pengalaman kat Padang?” soal abang Razak ringkas. Abang Roesfan,Yusof, dan Masri senyap, menanti responku. Aku melihat Air Batu Campur yang baru aku order membukit tingginya, dalam pada itu aku berfikir bagaimana hendakku rumuskan pengalaman seminggu di Indonesia dalam tempoh masa yang singkat. Aku membetulkan posisi dudukku, bersedia menjadi penglipur lara pada petang itu.

“Haha alhamdulillah best lar, hampir-hampir tak balik Malaysia.” ringkas dan padat, tanganku mengayakan quote and quote apabila menyebut perkataan hampir-hampir. Semua anak mata bertumpu pada wajahku, menunggu ayatku itu dijelaskan dengan lebih lanjut. Hampir-hampir tak balik Malaysia? Apa maksudnya, bertemu jodoh di sanakah? Sengaja ku provoke mereka dengan pernyataanku itu, suspen bunyinya.

Indonesian-Malaysian Mission of Economics Excellence atau nama ringkasnya IMMEX merupakan satu program bertaraf antarabangsa kerana ia melibatkan hubungan kerjasama dua negara antara Malaysia dan Indonesia. Dengan tag gah “Economics Without Border” kami pelajar ekonomi telah mencipta nama apabila berjaya mengadakan beberapa buah program dalam masa tiga hari yakni pada 6 hingga 8 Februari 2008 yang lepas sepanjang menginap di Padang, Indonesia.

Kenapa perlu buat humanitarian work sampai ke Indonesia? Banyak lagi rakyat Malaysia yang susah. Terdengar suara-suara sumbang sesetengah pihak. Kerana mereka juga Muslim, bisik hatiku ringkas. Kami ke sana bukan hanya humanitarian work semata, tetapi bersama misi menjaja sama Ekonomi Islam melalui workshop dan seminar.


وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
“Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah, Sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.”[Al-Maidah 5:2]

Aku antara mereka yang terpaksa bertolak awal yakni pada 4 Februari bersama rakan-rakan yang lain atas tujuan pengurusan. Bersama-samaku ialah Pengarah Program, Kak Dija, Penolong Pengarah Program, Hishamudin, Setiausaha, Kak Diana, Pengarah Program Humanitarian, Fahmi dan Pengarah Program Seminar, Kak Ilham. Seawal jam 4 pagi kami semua telah berkumpul untuk bertolak ke LCCT memandangkan penerbangan adalah pada pukul 8.30 pagi. Kami telahpun memberi amanat kepada 30 peserta-peserta lain yang akan bertolak pada 6 Februari agar berkumpul seawal jam 4 pagi juga untuk mengelakkan kelewatan memasuki Balai Berlepas.
Sebagai Pengarah Koordinasi dan Logistik, kehadiran awal di sana sememangnya memainkan peranan yang penting kerana biro aku menguruskan hal-hal penginapan,pengangkutan, dan makan bagi VVIP,VIP dan peserta-peserta IMMEX. Ah...hatiku rasa sangat gemuruh saat kapal terbang Air Asia mendarat di Minangkabau International Airport, rasa seperti dihempap bebanan tanggungjawab yang besar dan berat. Program bertaraf antarabangsa kedua yang aku sertai ini ‘sangat-sangat’ menguji kesabaran dan ketaqwaan, lebih-lebih lagi apabila usaha selama 4 bulan bekerja keras demi program ini dirasakan sia-sia apabila terlalu banyak maklumat baru datang bertubi-tubi dari semasa ke semasa hatta dua tiga hari sebelum bertolak.

“Dua hari sebelum yang lain tiba kiteorang banyak meeting jer dengan pihak yang kiterorang kerjasama.” ceritaku pada pendengar-pendengar setia di hadapanku. Reaksi muka mereka tertanya-tanya apa yang menyebabkan aku hampir-hampir tidak dapat balik ke Malaysia.

“Apa yang sangat-sangat mencabar bila buat program kat luar ni tentang miscommunication dengan misinformation ar.....memang tak dapat nak elak ar tapi macam mana kita nak kurangkan benda ni la yang mencabarnya.” Jelasku ringkas merumuskan dua hari terawal di sana. Teringatku perjumpaan kami dengan para pensyarah dan panatia-panatia bertugas dari IAIN Imam Bonjol di Padang.

Hari ketibaan para peserta lain tiba di Minangkabau International Airport suasana memang kecoh, muka-muka semangat para peserta lain menjadi inspirasiku selepas dua hari lebih awal berada di Padang bersama top management yang lain. Memang rasa letih membayangkan urusan-urusan kami (Biro Koordinasi dan Logistik) bermula sebelum program sehingga semuanya selamat pulang ke Malaysia semula.
Hari pertama lagi biro kami telah diuji dengan ujian yang tidak dijangka-jangka apabila bas IAIN yang sepatutnya menjadi pengangkutan sepanjang di Padang rosak salah satunya terhenti dalam perjalanan mengambil baki para peserta IMMEX yang lain. Dari 2 bas, kini hanya tinggal 1 bas yang hanya boleh memuatkan 20 peserta. Bagaimana mereka yang berbaki? Alhamdulillah perkara ini berjaya diselesaikan dengan menambah 2 lagi kereta sewa, tidak dinafikan perkara ini secara tidak langsung menambah kos keseluruhan. Dalam menghela nafas lega aku rasakan ada lagi ujian yang menanti
أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami Telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?” [Al-Ankaabut 29:2]

“Apa lagi program-program lain?”tanya abang Razak membangunkan ku dari khayalan peristiwa tersebut, dia kemudian menyuap suapan terakhir nasi ke dalam mulutnya, licin sudah pinggan polestrinnya itu. Semangatku bercerita membuatkan aku terlupa hidangan yang berada di hadapanku.Aku melihat Air Batu Campur di hadapanku, sudahpun setengah cair.

“Boleh kata 5 program dalam masa 3 hari, bayangkanlah! Hari pertama, educational visit kat IAIN Imam Bonjol Padang, then pergi Kampung Koto Panjang ada upacara sembelih lembu korban. Masa waktu sembelihan di Kampung Koto Panjang ada pula worshop kat Universiti Negeri Padang, so tu yang ada spilt dua group. Hari kedua the whole day humanitarian work. Memang letih giler la. Pastu next day even challenging, seminar antarabangsa kemudian malamnya Gala Diner.” Semangat aku menjelaskan tetapi jauh di sudut hatiku aku bersyukur semuanya berjaya dilaksanakan walaupun cabaran datang bertubi-tubi.

Setiap program mempunyai objektif yang tersendiri, daripada perbincangan berkenaan perjuangan ekonomi Islam di kedua-dua negara sehinggalah kepada pertolongan kepada mangsa gempa. Jika direnung kembali, IMMEX yang hampir kecundang di pertengahan jalan apabila berita Padang dilanda gempa. Alhamdulillh berkat usaha dan motivasi Penasihat Program, Bro. Eskandar dalam meyakinkan para pelajar tentang realiti hidup membakar semangat kami dalam meneruskan ushaha murni ini.
وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ

Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa [Al-Hajj 22:40]Antara hari paling bermakna sepanjang di Padang ialah pada 7 Februari apabila kami terlibat dengan kerja-kerja humanitarian di Kg. Koto Panjang. Kawasan kampung yang agak daif ini pasti menyentuh hati siapa sahaja yang melihatnya, jika dari luaran mereka kelihatan miuskin tetapi penduduk kampong itu kaya dengan budi bahasa. Hari itu kami terlibat sama dalam kerja baik pulih surau terbabit, surau yang kami sama-sama mencari dana untuknya. Selain itu, kami juga mengadakan rawatan kesihatan secara percuma dengan membayar hospital berhampiran untuk hadir sama dan melakukan pemeriksaan kesihatan kepada penduduk kampung. Seratus lebih penduduk kampung mendapat manfaat daripada rawatan percuma yang disediakan.

Cuaca di sana memang terik, jam menunjukkan pada pukul 11 pagi ketika itu apabila aku merasakan ianya jika di Malaysia seperti pukul 3 petang. Jika di Malaysia panas lembab, di Padang ianya panas kering. Aku mula mengenakan topiku. Mungkin kerana telah 4 hari berkerja, aku mula rasa ingin pitam tengah hari itu, sebaik majlis perasmian surau Al-Muhajirin oleh wakil Wali Kota (Datuk Bandar) itu selesai, aku mengambil keputusan tidur sebentar di bilik operasi kami bagi mengumpul tenaga. Masih ada satu hari penting yang perlu ku tempuh.

Waktu itu semua tumpuan diberikan kepada upacara panjat pinang, upacara atau adat kampung tersebut yang mana batang pinang itu diletakkan minyak gris dan para peserta perlu memanjat untuk sampai ke atas batang pinang yang diikat dengan pelbagai hadiah di atasnya. 5 orang pemuda kampung melibatkan diri dari acara tersebut. Terjerit-jerit MC wakil kampung itu memanggil pasukan Malaysia. Ah...masa itu aku hanya memerhatikan dari bilik operasi, keinginan untuk turut serta aku ketepikan kerana jika aku turut serta, mungkin aku akan keletihan yang amat sangat dan menjejaskan tugasku kelak.

Orang lalu lalang di bilik operasi melihat aku terbaring ‘mati’. “Oi...bangun, dah nak balik da!“ Hafizi mengejutkan aku. Aku segera bangun kerana tugas menyediakan pengangkutan balik merupakan tanggungjawab biroku. Hmm...belum lagi rupanya, para peserta IMMEX masih menghabiskan sisa-sisa masa di kampung tersebut. Meriah sungguh suasana pada ketika itu, tetapi kepalaku terasa amat pening sekali, aku tidak dapat turut serta, hanya melihat dari jauh kegembiraan para peserta IMMEX. Pukul 6:30 pm kami berangkat pulang, melambai-lambai adik-adik dan penduduk kampung dengan perasaan gembira dan sebak.Layanan yang diberikan kepada setipa peserta IMMEX amat luar biasa, ia merupakan satu pengalaman indah yang akan terpahat dalam hati setiap peserta IMMEX.

Kerja-kerja Humanitarian ini amat bermakna buat kami, aku merasa sangat berbeza sepanjang berada di kampung tersebut, perasaan bercampur baur melihat suasana sebenar kehidupan penduduk kampung dengan lebih dekat. Bagi aku yang lahir dan membesar di bandar, amatlah kufur nikmat jika tidak bersyukur dengan apa yang aku kecapi selama ini. Hari itu aku melihat betapa rapatnya dua bangsa dari dua negara berbeza. Masih ada bangsa yang perlu kita kenali hatta mereka di ceruk bumi, dengan mengenali pelbagai bangsa di muka bumi ini kita akan lebih bersikap terbuka, lebih kenal apa makna sebenar toleransi.


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ
Hai manusia, Sesungguhnya kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha Mengenal. [Al-Hujurat 49:13]

“Apa yang membuat saya bermotivasi is bila saya fikir kami berjaya cari dana, untuk humanitarian, kemudian buat seminar antarabangsa kat hotel di Indonesia, dengan kehadiran Economic’s prominent speakers dari dalam dan luar negara such as Dr. Ugi Suharto, Prof. Akhyar, dan Dr. Muhammad Syafi’i Antonio. Bukan tu jer, seminar ni free, peserta tak payah bayar, tapi peserta limit la.Ha...” jelasku panjang lebar. Masri hanya mengangguk tanda faham.

Ini bukan pernyataan yang berbaur riak tetapi salah satu positive thinking yang cuba aku jadikan motivasi sepanjang melaksanakan program, terutama apabila rasa 'down'. Perkara yang sama juga aku cakap pada Kak Ilham supaya dia sedar betapa kagumnya aku pada mereka yang bertungkus lumus menjayakan seminar bertaraf antarabangsa ini.

Penglibatkan aku secara tidak langsung dalam menjayakan seminar perjuangan ekonomi Islam siangnya bagai disambar petir malamnya.Gala Dinner malam itu merupakan kerjasama dua pihak antara pihak kami dan pelajar-pelajar Malaysia di Universiti Andalas dan IAIN.

“Kenapa dengan Gala Dinner tu?” Abang Razak menyoal, mungkin kerana dia lihat mimik mukaku bertukar. Tidak perlu ditanya kerana aku tetap akan menjawabnya. “ Saya masih ingat kata-kata semangat Prof. Akhyar dalam pembentangannya, slidenya terpancar menunjukkan segi tiga sama sisi dengan beberapa pembahagian. Aqidah, Ibadah, Muamalat. “We have to instill the correct and strong aqidah first before we start to talk about muamalat.” Terngiang-ngiang kata-katanya di fikiranku. Ya, memang benar, jika tanpa aqidah yang betul atau dalam erti kata lain tidak mencintai Allah dan Rasul seluruh jiwa, maka apatah lagi jika mahu berbicara soal riba’. Sudah pasti isu riba’ ini satu isu enteng.

Aku memegang straw warna pink yang telapun separuh tenggelam dalam Air Batu Campur yang telah cair itu. Ku sedut perlahan-lahan, sejuk rasa kerongkongku. Aku kemudiannya melihat muka-muka dihadapanku, Yusof masih lagi mendengar, Masri berkerut, Abang Roesfan pula masih menyedut milo ais keduanya, Abang Razak di hadapanku menunggu respon kepada soalannya, “Abang bayangkanlah, persembahan malam tu, budak-budak Malaysia dari Universiti ni, yang tak pakai tudung tu biasala, tapi ni ha yang pakai tudung pun turut sama, tergedik-gedik menari kat atas pentas buat persembahan.” Jawabku agak sedikit keras. Abang Razak tersenyum, manakala yang lain berdekah. Seandainya mereka rasa apa yang aku rasa, seandainya mereka lihat apa yang aku lihat, seandainya mereka faham seperti mana yang aku faham! Apakah masih wujud kalimah sabda Rasul "ianya selemah-lemah iman"?

“Tempat duduk saya plak betul-betul mengadap pentas, saya duk menyenget sikit.(demi menjaga pandangan) Saya toleh tengok belakang meja saya ada wakil dari satu institut agama ni, pakai songkok tinggi, melopong tengok persembahan tu.Bayangkan!” ceritaku. Mereka semua tergelak besar. Dalam fikiran ku ketika itu hanya memikirkan satu perkara, perasaaan dan sangkaanku bahawa ummat islam masih jauh dalam mencapai ekonomi islam yang didambakan. Tetapi ini tidak bermakna kita harus memberhentikan perjuangan kita. Cuma apa yang Prof Akhyar laungkan itu ada jua kebenarannya.


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ ادْخُلُواْ فِي السِّلْمِ كَآفَّةً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.[Al-Baqarah 2:208]

“Haha tak sangka plak eh….Oh ya! Apa yang kamu maksudkan dengan tak balik Malaysia tadi?” Abang Razak menyoal lagi. Ah…aku terlupa, cerita ku yang terlalu detail dan tersasar dari perkara yang aku rasakan klimaks kepada event IMMEX ini. “Oh, masa kat sana, Passport saya hilang! Hari Sabtu pagi tu pukul tujuh baru saya sedar.” Semua terkejut, terbeliak mata abang Razak. Aku tahu apa yang berlegar dalam benak, jika benar passportku hilang, bagaimana aku dapat balik ke Malaysia?

Bersambung............................................